Pages

Monday, 2 November 2015

One Year Already :)



ALHAMDULILLAH ! Setahun sudah berlalu kan Hubby? Langsung tidak terasa begitu cepat masa sudah berlalu meninggalkan kita kan. Baru setahun jagung kita berumah tangga, macam pahit manis kita lalui bersama. Ada waktu kita gembira tidak terkata, ada kata pahit macam kopi tanpa gula. *lagi-lagi waktu kita bergaduh kan*..


HABIT YANG PALING SUKA BOUT AMIRUL SYAHID:
  • Bila dia panggil Honey ! *bila dengar je hubby panggil honey, sengih kalau boleh nak sampai telinga*
  • Bila baring dekat riba dia, dia belai rambut and urut bahu *time tu mai la mengada-ngada, b urut sini, sini lenguh la*
  • Bila dia pimpin tangan tanpa dipinta *kalau keluar paling suka part ni*
  • Dia tak pernah lupa cium dahi bila nak keluar *ni paling suka,sbb rasa kasih sayang dia tak pernah kurang*




Hai Amirul Syahid ! 
Seronok tak menjadi suami kepada Nornajatulshima Binti Arbain? Apa khabar sayang dan rindu awak untuk isteri awak n? Masih sama , atau semakin bertambah ea? Jangan cakap berkurang pulak ! *ada yang kena balik dengan kuali kang* . 




Dari saya Nornajatulshima Binti Arbain , seronok menjadi isteri awak, bukan setakat seronok, bahagia , indah semua ada , bila bersama Amirul Syahid. Kalau ditanya mengenai rindu dan sayang buat awak, tidak pernah sekali berkurang atau berhenti dari menyanyagi awak tahu ! Semakin hari semakin sayang dan semakin rindu,. *tu yang tak boleh nak berpisah lelama dengan awak wahai suami*

Walaupun dalam masa setahun kita bersama ini masih belum yang melengkapi kita, saya harap awak akan terus tabah bersama saya. Bila kita duduk berdua kita selalu bertanya sesama sendiri, bila anak ada baby? Mesti best kalau ada baby? Terlalu tinggi angan-angan kita kan Hubby. Belum masa dan rezeki kita kan Hubby, Allah lebih mengetahui apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu. Kekadang malu nak jawab soalan dari orang dah setahu, tak ada lagi ke? Cuma mampu senyum dan jawab belum ada lagi. In Sha Allah esok lusa ada rezeki Allah bagi. :) , selagi kita mampu berusaha dan berdoa kita akan cuba kan Hubby? 

Sebagai Manusia biasa , tipu kalau tidak ada rasa cemburu bila tengok orang bersalin, share gambar baby mereka. Ya selalu cemburu , dan berharap dikurniakan cahaya mata yang comel belaka. tetapi tak pernah lupa , Allah nak uji kita kan. Doakan yang terbaik buat kami ye :)


Hai Suami , Saya harap awak masih sudi melayan kelatah dan keranah saya, bersama-sama kita tempuh dugaan yang ini bersama saya. Berjanji lah untuk terus berada di sisi saya sehingga hujung nyawa awak dan semoga kita berjumpa di Akhirat Kelak. Saya akan berusahan isteri yang terbaik buat awak, semoga kita mampu melayari bahtera rumah tangga kita bersama-sama. Serta dijauhi daripada perkara-perkara yang tidak sepatutnya.


HONEY SAYANG HUBBY !!






*Thid picture , masa busday aku, aku sekalikan sambut ulangtahun aku, nak jimat punya pasal, Asalkan ada suami dan keluarga dah cukup*





 *ini pula kek yang cukup sedap*                                       *ini sahaja hadiah untuk tahun ini*

Monday, 13 July 2015

Masalah Kulit . Minta Petua :)




Selamat Tengah Hari semua, 

See the picture, bangun - bangun pagi je nak pergi kerja,  mata setiap hari akan sepet sebelah. Mula-mula dulu buat rileks je, tapi sekarang cuak juga, malam tadi terus cuba doktor pakar kulit aku , mengadu mata gatal dan start kena fungus atau kulat.

Selalu aku kena fungus atau kulit dekat kulit tangan atau badan , Kali ini tah macam mana boleh naik ke mata pon aku kompius la hai . dah tak cantik mata nak raya kan . ahhahah !

Bila jumpa doktor biasa la minta krim untuk mata je dulu, baru je baik dekat tangan , dah naik ke mata pula. Aku sekarang mudah dijangkiti fungus kalau aku gatal, berada dekat tmpat tak bersih, atau baring dekat tempat berhabuk, mula la akan gatal-gatal . Mula la fungus pon merebak. Habuk pon aku tak bole, sng jadi gatal-gatal. 

Kenkadang aku rasa badan aku ni mengada-ngada betul, tak boleh salah pakai atau makan. Jadi leceh boleh rasanya, dulu aku tak ada pon alahan dengan apa-apa, nak pakai apa, nak makan apa pon no hal. Sekarang ada je benda nak kena pantang . sob . sob. Sedeyhhh ! Kalau keadaan panas atau berpeluh, ha, mula kulit aku start gatal dan merah . ^_________^

Aku start ada masalah alahan pada kulit tahun lepas, habis satu badan gatal, ambil injection terus elok. Doktor cakap pada aku fungus ini takkan hilang, dia akan baik, nanti jadi semula. Wuaaarrgghh! nak kulit normal semula. *dugaan*


p/s: Ada sesiapa tak ada masalah kulit macam aku? Ada apa-apa petua nak hilangkan tak? Boleh la kongsikan dengan aku ye..

Thursday, 9 July 2015

Dedicated for Husband




Memula je dengar lagu ni terus teringat dekat suami yang tercinta itu! hehe. Acah acah sweet sat. Kesian dekat suami aku seminggu mi aku cepat je nak angin dan banyak complain dekat dia. kadang kesian juga dekat dia, tapi kenkadang emosi sampai dulu, tu yang banyak ragam. Saya harap awak bersabar ye dengan saya.

*LOVE YOU MORE*

video


So here, i am dedicated this song video for you my lovely hubby ! Muaahhh ! 

You Are The One – By Raef
I thought of this before over a million times
Who would’ve ever thought that it would be our time
I just know it, ‘cause you’re the one
It ain’t a selfish love
When I’m with you
You remind me of Allah
So I know it it’s true
I’ll just say it, you are the one

*Won’t you be my BFF and ever?
Won’t you be my partner aftter this world?
We’ll see it, when we believe it together
Dreams are meant to be, ‘ cause you’re the one for me

I never thought that I would ever feel this way
I ask Allah to bless you every single day
I’ll just say it, ‘cause you’re the one

And when times are tough, and we’ve got the world to see
Standing right beside you is where I want to be
I just know it, you are the one
( back to * )

I prayed about this just over a million times
Who would ever thought that I could call you mine
I just know it, ‘cause you’re the one

And when there’s grey in our hair and we’ve not much to do
I want to spend the rest of my days with you
Oh, don’t you know it
You are the one ( 2x )
Oh, won’t you be the one?

Thursday, 18 June 2015

Encik Suami


Amirul Syahid. Hai awak ! Hai kawan baik , sahabat, jiwa, hati, imam dan Suami ku. Sedar tidak sedar dah hampir setahun juga kan kita jadi suami isteri cepat nya masa berlalu kan dear.
* tak tahu la awak baca atau tidak entry ini tapi saya nak tulis juga*

Dear my Hubby,
Is very proud to call you my friend, to call you my lover, and i feel blessed to call you my hubby. You're just not my friend, you're my LOVE. You're not just my love, you're my Heart. You're not just my heart, You're my LIFE, You're not just my life, You're my EVERYTHING to me Amirul Syahid.

Dear my hubby,
Saya tahu sepanjang lapan bulan kita menjalani rumah tangga kita pelbagai rasa,usaha, dan pengorbanan yang awak dah lakukan untuk saya. Saya rasa bahagia dan beruntung menjadi isteri awak. Saya berharap dan berdoa semoga rasa kasih sayang dan bahagia ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat kita jika diberi ke izinan oleh ALLAH. Saya berharap kita diberi peluang menjadi isteri awak hingga ke akhir hayat dan di akhirat sana.





Dear Amirul Syahid,
Semoga kita berdua akan mejadi pasangan yang lebih tabah untuk mengharungi segala ujian dan pahitnya dalam perhubungan kita. Dalam hari-hari kita tidak semuanya indah kan b?? Bohong kalau saya kata tiap-tiap hari kita bhagia, adakala berlaku juga perbalahan antara kita. Masing-masing ada ego kan? Semoga kita terus mampu bertahan dengan sikap masing-masing. Honey tidak kisah untuk terima keburukan b, sebab honey bukan nak hubby yang sempurna. Cukup ada hubby menyempurnakan honey. Honey harap hubby pon dapat terima buruknya honey, honey tak nak hubby cuma terima kebaikan honey tapi bila hubby nampak buruk nya honey , hubby akan kecewa dan tinggalkan.



Happy 8 Month Aniverssary Amirul Syahid


Wednesday, 17 June 2015

Welcome Ramadhan 2015








Selamat Tengah hari semua, 
Hari ini adalah first ramadhan untuk tahun 2015. So, rasanya belum terlambat aku nak ucapkan Selamat Datang Ramadhan Kareem. 



Hari ini aku just nak bercerita feeling aku untuk sambut Ramadhan 2015. Ramadhan kali ini aku rasa semangat nya lain sedikit dari tahun-tahun yang lepas. Jeng jeng, SEBAB Ramadhan tahun ini aku sudah bergelar isteri dan memegang tanggungjawab sebagai seorang isteri. Tidak macam tahun tahun yang lepas, masih anak dara, masih boleh manja manja dengan mak bila sahur. Kerja tungu mak kejut je, tak pun bersahur dengan kawan kawan dekat KUIS. Itu je la rutin tahun lepas.
 
Perasaan sambut Ramadhan sebagai seorang isteri sangat excited dan rasa takut juga la. Rasa takut itu bukan apa, just terfikir-fikir mampu ke aku jadi isteri yang melayan dia dengan baik dan sempurna. takut ada yang tak cukup ke makan minum ini. Harap-harap semuanya berjalan lancar dan dibawah redha ALLAH. Ha! Kalau rasa Excited mesti la sebab kita ada kawan untuk berbuka,untuk solat berjemaah.*nak rasa kena la kahwin dulu* hehehe..

Sekarang semua sudah cukup berbeza, aku dah jadi isteri orang, so kena la bangun masak untuk Encik suami kesayangan Hamba itu. Alhamdulillah. Pagi tadi semua berjalan lancar, nasib baik tidak susah nak kejut suami aku tu bangun. Sekali kejut je dia dah bangun, minta tolong buat air semua dia mahu.*harap-harap berterusan la bukan hari ini saja ye daddy*.

Sebelum penutup, hari ini juga merupakan ulang tahun ke Lapan bulan kami menjadi suami dan isteri. Rasa sungguh pantas masa berlalu, rupa-rupanya dah lapan bulan usia perkahwinan kami. Semoga perkahwinan kita akan kekal hingga ke hujung nyawa kan daddy, dan semoga kita diberi peluang untuk memiliki zuriat yang soleh dan solehah. Terima kasih sebab menjadi suami yang sangat hebat bagi saya. Mummy love u Daddy. Jumpa balik nanti berbuka sesama ok sayang !

P/s: Semoga Ramadhan kali ini akan lebih bermakna dan menjadikan kita manusia yang lebih baik dimasa akan datang . Amin.

Wednesday, 3 June 2015

Manusia Biasa

 
Kita sedar diri ini cuma manusia biasa, tetapi kita selalu nak tunjuk lagak yang konon kita ini kuat kan? Beribu kali terluka pun masih belum tersenyum, hanya kita yang mengetahui betapa susah nya kita nak buat muka semanis mungkin supaya orang lain pun gembira dengan kita. Kan kan?

Kadang -kala ada orang tanya aku , tak HIPOKRIT ke macam tu? Bagi pendapat aku itu bukan la hipokrit, sebab kita menyembunyikan wajah duka kita demi membahagiakan orang lain yang ada disisi kita . Apa salahnya? Kalau kita bermasam muka atau masalah dengan orang lain, tapi kita jumpa semua orang pun kita ber masam muka. Tak kesian ke dekat orang itu? Dia akan berfikir, eh ! Dia ini tak suka aku ke ? Marah aku ke? Walaupun sebenarnya kita tak bermaksud demekian tapi orang berfikir bukan bukan.

Jadi sebab itu la kita kena bermanis muka walau dengan sesiapa sahaja, Walaupun kita pernah, kita marah atau terluka . In sha Allah jika kita membahagiakan orang lain, ada ganjaran yang menanti kita kan? Itu yang aku selalu pegang bila aku jatuh terluka atau bersedih, tu yang buat aku kuat.



*Jumpa Lagi*

Tuesday, 2 June 2015

Coretan hati


Apa perasaan anda jika disoal dengan soalan, "TAK RASA RALAT KE KAHWIN AWAL ?", "TAK BALAS JASA MAK AYAH LAGI DAH KAHWIN??".
Perasaan aku , * terkedu sekejap,sambil telan air liur"*. Kenapa aku perlu aku rasa ralat , kenapa ye ada orang berfikir sedemikian? Kenapa bila kita dah berkahwin kita dah tak boleh nak balas jasa mak ayah ke?

Aku bukan nak marah dengan soalan tu, cuma kenkadang tak terfikir dek akal, salah ke kahwin awal? Aku tak ada jawapan untuk soalan tu, kenapa tak hold je dulu kahwin tu?
jawapan yang aku ada, Aku anggap tu JODOH. Aku pun seperti manusia lain, ada perancangan masa hadapan aku sendiri. Aku sendiri tidak pernah terfikir nak kahwin di usia yang muda. Aku pernah target dan merancang untuk berkahwin pada usia 25 tahun atau lebih. Tetapi sebagai manusia yang lemah ini, aku cuma mampu merancang, Rupanya rancangan Allah itu lebih hebat. 

DIA bagi aku peluang mengenal seorang insan, dan dengan Kehendak DIA juga dia ambil kebahagiaan itu. Mungkin cara DIA ambil kebahagiaan itu sangat menyakitkan dan menyedihkan  tetapi dia hadirkan seorang lelaki yang aku sendiri tidak pernah duga dia la suami aku. *siapa kita nak menentang rancangan ALLAH*

Satu lagi perkara yang membuatkan aku untuk teruskan hubungan dengan suami aku dulu adalah AYAH aku. Ayah aku dulu seorang yang sangat garang , sangat susah untuk dia lepaskan aku berkawan dengan seorang lelaki. Bila aku cakap ada orang nak datang rumah nak jumpa MAK dan AYAH untuk berkawan dengan aku, Ayah ok tak? * hati berdebar-debar masa tu, takut kena marah* tapi jawapan aku sangat simple. Datang je la. *fuhh! seorang yang aku rasa garang masa itu aku rasa dia la ayah yang paling memahami*

So, the final, kenapa aku perlu rasa ralat atau menyesal? Aku bahagia dapat berkahwin awal, aku bahagia dengan kehidupan aku, jodoh aku dan masa hadapan kami. In Sha Allah. Walaupun sudah berkahwin aku masa mampu untuk balas jasa Mak dan Ayah aku dengan cara aku dan semampunya aku. 

P/S: eh, orang yang bercinta bertahun-tahun tu, tak ada pulak orang persoal bila nak kahwin? sekjap keluar dengan lelaki itu ,  lelaki ini? Hati manusia bukan mudah untuk diduga kan? Yang penting bahagiakan hati kita dahulu, baru kita mampu beri orang lain kebahagiaan. Kalau kita sendiri tak mampu nak bahagiakan diri sendiri , macam mana kita nak kongsi kebahagiaan dengan orang lain, Ye dak?

Monday, 13 April 2015

Any Ideas ? Help please.


Tadi pandang kalendar dekat meja ofis ni, Wahhh ! cepat nya masa berlalu , tanpa sedar rupanya dah hampir 6bulan perkahwinan kami. This week genap six months ! Rasa happy sangat, siapa tak seronok kan . Dalam masa 6 bulan ni macam yang aku dapat belajar dalam menjadi seorang isteri dan macam mana nak menguruskan rumah tangga. Yelah , dulu sebelum kahwin kan pemalas nak buat kerja rumah . hahaha *buruk betul perangai kan*

Bila dah six months ni rasa nak celebrate dengan suami , dalam kepala dah planning macam-macam tapi tidak tahu la berjaya ke tak. Sebab aku ni bukan la kreatif sangat , cuma jadi gigih untuk suami hahhahha. Rasa tak sabar nak suprisekan suami, Kenkorang yang baca entry ni kalau ada idea yang menarik boleh la kongsikan. 

Mana tahu ada yang berpengalaman dekat sini kan ? *SHARING IS CARING* . hehehe.

Rezeki Baru


Selamat pagi ! 
Alhamdulillah hari ini ada mood nak update blog, rasa berhabuk dah blog ni. Sekarang masa pantas je berlalu meninggalkan kita kan? Sedar tak sedar sebulan tu macam sekejap je kan. Entry kali ni aku nak berkongsi pasal kehidupan aku sekarang.

Aku sekarang dah bertukar status dari menjadi seorang GURU TADIKA di DZ IMAN ke ACCOUNT EXCUTIVES, pergghhh ! jauh betul perginya kan.. *hhahhah*. Memula dapat position ni aku pon macam tak percaya je, dengan tak ada pengalaman nya. Apa yang aku ada pengalaman masa belajar dekat KUIS dulu je. 

Aku pon tak tahu macam mana boleh dapat tawaran daripada company ni. but aku rasa bersyukur sangat dapat kerja bidang yang aku nak sangat selama ini. Anggap ini rezeki selepas berkahwin sebab masa nak dapat job ni semua nya dipermudahkan jalannya. Mungkin ini la dikatakan rezeki kan. Terima kasih Ya Allah sebab beri aku pleuang untuk memperluaskan rezeki aku , beri aku peluang mengapai cita-cita aku dan bantu aku ,suami dan keluarga aku. Rasa bersyukur yang terhingga sangat.

Aku baru je mula kerja di sini, baru dua minggu alhamdullilah aku dah dapat adapt dan belajar pasal company ni secara perlahan-lahan.. Di sebabkam kerja aku tidak sibuk sangat so semua nampak mudah dan berjalan lancar setakat ni. Aku suka sangat dengan kerja yang sekarang rasa rilekks dan santai je.. heheh..

Dapat pula kerja dekat Putrajaya, bebetul dekat depan tasik so tak la rasa stress sangat sebab view sangat cantik . Wehuuu~




Ini la view tempat baru aku . Di Ayer 8, Putrajaya.



Tuesday, 24 February 2015

MARRIAGE LIFE






Wah ! Excited nak menaip rasa nya, rindu sangat dekat dunia berbloging macam dulu-dulu kala, *ayat macam duduk zaman apa je aku sekarang*. Bukan apa dulu bujang , ada la banyak masa nak berbloging,singgah sana sini. Since dah kahwin ni, memang tak sempat nak jenguk blog yang dah semakin layu. *sob,sob*.

Dulu sebelum kahwin memang banyak masa terluang , boleh la nak curi-curi berblog. Bila dah kahwin, nah amekkau.  Celik mata pukul 6.30 pagi, then pergi tadika bekerja sampai la pukul 6.15 baru balik. Perghh! bila dapat balik ke rumah hilang segala penat lelah dan stress di tadika. *bukan la stress sangat, cuma pnat dari segi mental* kerana kami belajar bersabar dengan anak-anak. Okeyyyyyyhhhh ! habis di tadika , bila balik rumah berderet kerja dekat rumah. Nak fikir nak masak apa setiap hari, sebab dah tidak tahu nak masak dah. Dah habis menu , heheh *padahal aku yang tak reti masak menu susah* menu cecampak reti la. Nasib baik encik suami kata sedap ye sayang. Dari memasak, masa tu la juga nak basuh baju, then sidai. |Fuhhhh! bila semua dah siap, dapat landing tilam, rasa semua kepenatan datang . Wuaa.. Tu la kehidupan aku sekarang, aku tidak rasa nak merungut, aku suka je buat kerja rumah dan bila suami said thank you rasa lega sangat. ini baru kehidupan aku dengan suami belum ada anak anak lagi. Hope bila  ada anak aku ni diberi kekuatan yang lebih la. Amin. :) eh eh. *berangan ke anak pulak* hehe.

 Encik suami aku *AmirulSyahid* of course la menjadi keutamaan. eceh, nak belajar menjadi isteri mithali la katakan. Amin. Kini, baru la aku rasa susah senang mak aku menguruskan aku. Terharu kejap. Betapa banyak nya dugaan nak mengadap suami, especially bila kita tidak kesefahaman. Kena la mengalahkan. 

"To keep your marriage brimming,with love in the loving cup, whenever you're wrong, admit it, whenever you're right,shut up"

Semoga semua berkekalan baik baik belaka. Amin.






Sunday, 8 February 2015

Wall Decoration . Jom PM saya laju laju








PM for order. Ehhh. Anda ingin mengabdikan gambar anda bersama keluarga, suami, anak anak dan tersayang di atas kanvas ? Boleh dijadikan wall deco yang indah. *10x10
*15x15
*20x20
*30x30
*40x40

Boleh Pm saya 0103346702(shima)/01116986038(juwita)?

 
Images by Freepik