Pages

Monday, 13 July 2015

Masalah Kulit . Minta Petua :)




Selamat Tengah Hari semua, 

See the picture, bangun - bangun pagi je nak pergi kerja,  mata setiap hari akan sepet sebelah. Mula-mula dulu buat rileks je, tapi sekarang cuak juga, malam tadi terus cuba doktor pakar kulit aku , mengadu mata gatal dan start kena fungus atau kulat.

Selalu aku kena fungus atau kulit dekat kulit tangan atau badan , Kali ini tah macam mana boleh naik ke mata pon aku kompius la hai . dah tak cantik mata nak raya kan . ahhahah !

Bila jumpa doktor biasa la minta krim untuk mata je dulu, baru je baik dekat tangan , dah naik ke mata pula. Aku sekarang mudah dijangkiti fungus kalau aku gatal, berada dekat tmpat tak bersih, atau baring dekat tempat berhabuk, mula la akan gatal-gatal . Mula la fungus pon merebak. Habuk pon aku tak bole, sng jadi gatal-gatal. 

Kenkadang aku rasa badan aku ni mengada-ngada betul, tak boleh salah pakai atau makan. Jadi leceh boleh rasanya, dulu aku tak ada pon alahan dengan apa-apa, nak pakai apa, nak makan apa pon no hal. Sekarang ada je benda nak kena pantang . sob . sob. Sedeyhhh ! Kalau keadaan panas atau berpeluh, ha, mula kulit aku start gatal dan merah . ^_________^

Aku start ada masalah alahan pada kulit tahun lepas, habis satu badan gatal, ambil injection terus elok. Doktor cakap pada aku fungus ini takkan hilang, dia akan baik, nanti jadi semula. Wuaaarrgghh! nak kulit normal semula. *dugaan*


p/s: Ada sesiapa tak ada masalah kulit macam aku? Ada apa-apa petua nak hilangkan tak? Boleh la kongsikan dengan aku ye..

3 comments:

  1. try mandi air garam ke atau air laut
    hari kawan cik kumbang jadi gatal-gatal kat badan
    doktor ckp fungus

    then dia try mandi laut
    rasa macam makin kurang ckit gatal2 dia :)

    Try la (^_^)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. thank you CK, ni sekarang dah pakai RISKON, kurang sket alahannya :)

      Delete

Assalammualaikum , Sila tinggalkan komen anda . Jangan segan segan yew :)

 
Images by Freepik